Найближчої неділі в Молдові вибори президента, оприлюднено дані соцопитування

Ринки 17.10.2024    18:30

Чинна президентка Молдови Майя Санду є фаворитом президентських перегонів, а кандидати Олександр Стояногло і Ренато Усатий борються за вихід до другого туру. Такими є результати представленого в четвер соціологічного опитування, проведеного компанією CBS-AXA на замовлення спільноти WatchDog.MD. Президентські вибори в країні відбудуться найближчої неділі, 20 жовтня.

«Майя Санду - фаворит передвиборчих перегонів, за неї готові голосувати понад 35%. 9% готові проголосувати за кандидата від Партії соціалістів Олександра Стояногло, а 6,4% - за голову «Нашої партії» Ренато Усатого. Решта вісім кандидатів набирають від 0,5 до 3% голосів», - зазначив директор CBS-AXA, соціолог Василь Кантаржи.

Згідно з опитуванням, 85,7% респондентів повідомили, що точно підуть 20 жовтня на вибори. Ще 8,3% повідомили, що, швидше за все, підуть.

При цьому 28,1% респондентів - не визначилися, 2,9% - повідомили, що не підуть на вибори, а 9,9% - не відповіли на запитання.

Василь Кантаржи сказав, що опитування останніх місяців показують «нетипову тенденцію», а саме, що «з наближенням дати виборів, зростає кількість виборців, які не визначилися».

Він пов'язує таке зростання здебільшого з кандидатами від опозиції, зокрема заявами про румунське громадянство Олександра Стояногло, а також із подіями навколо групи Шора. «Це змусило прихильників низки опозиційних кандидатів переглянути свою позицію, перейшовши в розряд тих, хто не визначився», - зазначив Кантаржи.

Для участі у виборах президента зареєстровано 11 кандидатів - рекордна кількість претендентів за весь час проведення в Молдові всенародних виборів президента. У період із 2000 до 2016 року президента Молдови обирав парламент.

Опитування проводили телефоном у період 11-16 жовтня за участю 1034 осіб. Похибка - 3,05%.

Раніше аналітичний центр Experts Club презентував аналітичний матеріал щодо найважливіших виборів у країнах світу у 2024 році, детальніше відео аналіз доступний тут - https://youtu.be/73DB0GbJy4M?si=eGb95W02MgF6KzXU

Підписатися на ютуб канал Experts Club можна тут - https://www.youtube.com/@ExpertsClub

Теги:   Президент Молдова вибори Experts Club Переглядів:   83

Читайте також:

17.10

Через зливи та повені на півдні Франції довелося евакуювати людей

17.10

Taiwan Semiconductor збільшив чистий прибуток до рекорду на 54%

17.10

Відбулися церемонії нагородження дегустаційного конкурсу Favorite Food & Drinks та премії Food Industry Solutions