"Чернігівобленерго" отримало 3,14 млн грн збитку від падіння дерев та гілок на ЛЕП

Енергетика 18.10.2024    18:21

Збитки АТ "Чернігівобленерго" від аварій внаслідок падінь дерев та гілок на лінії електропередачі (ЛЕП) за дев'ять місяців 2024 року становили 3,14 млн грн проти 1,45 млн грн за аналогічний період 2023 року.

"Навіть без складних математичних формул тут зрозуміло: належне утримання зелених насаджень на своїй території вбереже споживача від аварійних відключень світла. Проте минув рік і... новим цифрам у статистиці здивувалися навіть енергетики із величезним трудовим досвідом", - повідомила компанія на своєму сайті.

За даними "Чернігівобленерго", через зазначені аварії в січні-вересні цього року в регіоні сталося 747 перерв в електропостачанні, не рахуючи відключень, спричинених ворожими обстрілами та бойовими діями. При цьому кількість споживачів, які залишалися деякий час без електропостачання через падіння дерев та гілок, становила 209,5 тис., а тривалість відсутності електропостачання у споживачів – 6112 годин.

Згідно з підрахунками компанії, за отриманий розмір збитків у 3,14 млн грн можна було встановити чотири реклоузери на повітряних лініях (ПЛ) 10 кВ, реконструювати 3 км ПЛ 10 кВ із заміною проводів захищеними, замінити шість комплексних трансформаторних підстанцій (КТП) 10/0 ,4 кВ, реконструювати 2,5 км ПЛ 0,4 кВ із встановленням розвантажувальних КТП 10/0,4 кВ, замінити 0,9 км кабельних ліній 10 кВ.

За інформацією "Чернігівобленерго", з початку 2024 року компанія розчистила 1668 км трас ПЛ 0,4-110 кВ.

"Однак розчистити всі дерева і кущі, що ростуть біля ЛЕП і заподіюють аварії, енергетики не можуть фізично, та й, зрештою, не зобов'язані робити цього за законодавством. Незважаючи на це, до нас як до оператора системи розподілу регулярно звертаються мешканці регіону із вимогами привести їх зелені насадження у відповідність", - пояснили у товаристві.

У компанії звернулися до органів влади, організацій, установ, підприємств і власників приватних домоволодінь привести в зонах своєї територіальної відповідальності зелені насадження в порядок, щоб уникнути додаткових аварій у мережах у зимовий період.

"У свою чергу, "Чернігівобленерго" готове сприяти безпечному проведенню робіт із приведення зелених насаджень у належний стан відповідними службами, знеструмивши ЛЕП або їхні окремі елементи за попереднього узгодження дати виконання таких робіт", - додали в компанії.

Теги:   Чернігівобленерго ЛЕП падіння дерев Переглядів:   58

Читайте також:

17.10

"Енергоатом" очікує за результатами року чистий дохід у розмірі 201,5 млрд грн

15.10

Google інвестує в ядерну енергетику для живлення дата-центрів

15.10

Компанія з турецькими інвестиціями планує побудувати в Житомирській області нові потужності вітрової енергетики