Сергій Тігіпко купив у польської компанії Ідея Банк

Банки 18.10.2024    15:48

Правління польської Getin Holding і група «ТАС» Сергія Тігіпка підписали в п'ятницю договір купівлі-продажу Ідея Банку, базова сума угоди становитиме $34 млн, ідеться в прес-релізі групи в п'ятницю і в біржовому повідомленні холдингу.

Згідно з ним, покупцем 100% акцій є компанія Alkemi Limited (Кіпр), що входить до групи «ТАС», умова завершення угоди - отримання дозволу Антимонопольного комітету України та узгодження купівлі акцій Ідея Банку Національним банком України, угода регулюється англійським законодавством і вимогами Варшавської фондової біржі.

Ідея Банк Україна працює в сегменті роздрібного бізнесу і фокусується на обслуговуванні фізичних осіб. Основними продуктами банку є кредити готівкою, кредитні картки, депозити, поточні рахунки та дебетові картки. Станом на 1 серпня 2024 року загальні активи Ідея Банку становили 11,72 млрд грн, і за цим показником він був 27-м серед 62 українських банків. Його власний капітал на цю дату дорівнював 1,74 млрд грн, а чистий прибуток за сім місяців цього року - 417,3 млн грн.

Група «ТАС» - одна з найбільших фінансово-промислових груп України, яка представлена в банківській сфері, страхуванні, вагонобудуванні, металургії, виробництві пакувальних матеріалів, логістиці, сільському господарстві, харчовій промисловості та нерухомості.

Групі належать Універсал банк і ТАСкомбанк з активами відповідно 134,34 млрд грн і 36,62 млрд грн, посідаючи 9 і 16 позиції на ринку за цим показником. Угода передбачає, що якщо дата закриття угоди буде пізніше 31 грудня 2024 року, Alkemi Limited заплатить Getin Holding додаткові $0,8 млн за кожен повний календарний місяць, починаючи з січня 2025 року.

Ідея Банк (раніше - Плюс Банк) заснований 1989 року. У червні 2020 року було розірвано угоду з продажу Ідея Банку ексголові правління Альфа-Банку (Київ) Івану Світеку та українській інвесткомпанії Dragon Capital: сторони не змогли узгодити її комерційні умови у встановлений договором строк. Пізніше Dragon Capital зі Світеком встигли до війни купити Юнекс Банк у «Смарт-Холдингу» Вадима Новинського.

Наприкінці лютого 2022 року Getin Holding повідомив, що йому вдруге не вдалося продати Ідея Банк. Укладену 10 листопада 2021 року угоду про умови продажу його 100% акцій Першому українському міжнародному банку (ПУМБ, Київ) Ріната Ахметова було розірвано у зв'язку з невиконанням усіх умов переходу права власності до 25 лютого. Після розірвання угоди з ПУМБом Getin Holding відмовився від планів продажу свого українського дочірнього банку в умовах триваючої військової агресії РФ проти України.

Нацбанк України 27 березня 2023 року визнав небездоганною ділову репутацію як самого польського холдингу, так і його основного власника Чарнецького. У зв'язку з чим, зокрема, український регулятор тимчасово позбавив Getin Holding права голосу щодо 100% акцій Ідея Банку і встановив для холдингу та його основного власника Лешека Чарнецького (Leszek Czarnecki) річний термін для усунення порушення, а через рік відмовився повернути холдингу право голосу. Крім того, НБУ погодив довірчим управителем Ідея Банку президента Польсько-української господарської палати Яцека Пехоту.

У Польщі в результаті рішень Фонду банківських гарантій польський Idea Bank став частиною банку Pekao, тоді як Getin Noble Bank також введено в процедуру санації, він змінив назву на VeloBank і наприкінці березня цього року його продали американському фонду Cerberus Capital Management LP.

Наприкінці квітня цього року НБУ дав шість місяців Getin Holding на продаж його 100% частки в статутному капіталі Ідея Банку. Крім того, аналогічну вимогу висунуто щодо Чарнецького, від якого Нацбанк зажадав протягом півроку продати Getin Holding 44,98% Ідея Банку, запропонувавши в якості альтернативи продати частку Чарнецького в Getin Holding або LC Corp BV, що належить йому, LC Corp BV, яка володіє 34,17% в Getin Holding.

Теги:   Сергій Тігіпко Ідея Банк Переглядів:   82

Читайте також:

18.10

Портфель ОВДП фізосіб зріс - на 1,260 млрд грн, юросіб на 0,97 млрд грн

18.10

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 18 жовтня

18.10

Курси валют у банках Києва, Одеси, Львова та Харкова