Моді на саміті БРІКС закликав до якнайшвидшого вирішення конфлікту в Україні

Ринки 22.10.2024    17:35

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті БРІКС у Казані наголосив на важливості швидкого досягнення миру в Україні. Він заявив, що Індія підтримує зусилля з відновлення стабільності і виступає за мирне врегулювання конфлікту.

Триденний саміт, що розпочався 22 жовтня, став найбільшою міжнародною подією в Росії з моменту початку військових дій в Україні. В умовах посилених заходів безпеки Путін використовує зустріч для зміцнення дипломатичних зв'язків і просування ідеї протистояння впливу Заходу.

Моді зазначив, що Нью-Делі підтримує постійний контакт із Росією з питань конфлікту і націлений на пошук мирних рішень. Путін, зі свого боку, високо оцінив стратегічне партнерство з Індією і висловив готовність розвивати його далі.

Індія, балансуючи між інтересами Києва і Москви, надавала гуманітарну допомогу Україні, не засуджуючи при цьому безпосередньо дії Росії. Цього року Моді вже відвідував як Київ, так і Москву, намагаючись стимулювати переговори. Індія також розглядається як потенційний посередник у врегулюванні конфлікту.

На саміті БРІКС присутні близько 20 світових лідерів, включно з головою КНР Сі Цзіньпіном, президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Важливою темою зустрічі стала ідея створення альтернативної платіжної системи, яка могла б замінити SWIFT, відключення від якого завдало шкоди російській економіці.

Протистояння Заходу і внутрішня політика БРІКС

Хоча США заперечують, що БРІКС являє собою геополітичного суперника, Вашингтон стурбований спробами Росії посилити свій вплив на тлі конфлікту. У 2023 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за депортацію дітей з України, що обмежило його міжнародні поїздки.

Росія представляє саміт БРІКС як дипломатичний успіх, який доводить, що Захід не зміг ізолювати Москву. Цього року Росія не тільки зміцнила свої позиції на сході України, а й посилила відносини з такими країнами, як Китай, Іран і Північна Корея.

Путін під час переговорів із Моді зазначив, що на саміті в Казані лідери мають ухвалити важливі рішення для вдосконалення діяльності організації. У рамках заходу президент РФ проведе також зустрічі з іншими світовими лідерами, включно з Сі Цзіньпіном та Ердоганом, а в четвер заплановані переговори з Гутеррішем.

Безпека і виклики саміту

Через почастішання атак безпілотників і близькість Казані до України заходи безпеки значно посилено. Жителям міста рекомендовано залишатися вдома, а студентів тимчасово виселили з гуртожитків. Рух у центрі Казані також обмежено.

Захід побоюється, що через БРІКС Росія зможе просувати свої ідеї та посилити вплив у світі. Президент України Володимир Зеленський висловив стурбованість тим, що в разі успіху Росії інші країни можуть наслідувати її приклад у використанні сили для вирішення конфліктів.

БРІКС, створений 2009 року, поступово розширювався і включив такі країни, як ПАР, Іран і Єгипет. Однак усередині блоку існують розбіжності, особливо між Індією і Китаєм. Туреччина, член НАТО, нещодавно висловила бажання приєднатися до БРІКС, що додає нових дипломатичних викликів. Тим часом президент Бразилії Лула да Сілва скасував поїздку на саміт через травму голови, що також стало несподіваним фактором у заході.

Теги:   конфлікт саміт БРІКС Моді Переглядів:   60

Читайте також:

22.10

Державна іпотечна установа знову оголосила тендер на страхування з бюджетом 1 млн грн

22.10

Іспанія проти ідеї створення центрів утримання мігрантів у третіх країнах

22.10

Управління Мін'юсту оголосило тендер на ОСЦПВ