Зміна течій Атлантики може радикально змінити клімат Європи – вчені

Ринки 22.10.2024    15:22

Глобальне потепління загрожує вплинути на найважливішу систему течій в Атлантичному океані, що призведе до докорінних змін у кліматі Європи та Північної Америки, повідомляють західні ЗМІ з посиланням на лист понад 40 кліматологів Раді міністрів північних країн.

"Якщо Британія та Ірландія стануть як північна Норвегія, наслідки будуть колосальними. Наші дослідження показують, що ймовірність такого сценарію не мала. До цього легко не адаптуєшся", - заявив професор Петер Дітлевсен із Копенгагенського університету, один із авторів листа.

ЗМІ уточнюють, що йдеться про Атлантичну меридіональну перекидну циркуляцію. "Така зміна в циркуляції вод океану матиме руйнівний і незворотний вплив, особливо на країни Північної Європи, а також на інші частини світу", - зазначалося в листі.

Вчені припустили, що ризик змін у цій системі течій сильно недооцінюють, а точку неповернення можна пройти вже в наступні десятиліття.

Метеослужба Великої Британії раніше зазначала, що цей процес призведе до зниження температур у Північній Півкулі, підніме рівень Атлантичного океану, скоротить обсяги опадів над Європою і Північною Америкою, вплине на сезон дощів у Південній Америці та Африці.

До Ради міністрів північних країн входять п'ять країн - Данія, Фінляндія, Швеція, Норвегія та Ісландія, а також Гренландія (Данія), Фарерські острови (Данія) і Аландські острови (Фінляндія).

Теги:   Європа Атлантика клімат течія Переглядів:   85

Читайте також:

22.10

Моді на саміті БРІКС закликав до якнайшвидшого вирішення конфлікту в Україні

22.10

Тютюновий концерн Philip Morris збільшив виручку на 8,4%

22.10

General Motors збільшила виторг на 10,5%