«Укрцемент», “Укрметалургпром”, “УкрФА” та інші просять Зеленського відновити бронювання співробітників

Ринки 23.10.2024    19:50

Національна асоціація добувної промисловості України, Об'єднання підприємств «Укрметалургпром», Українська асоціація виробників феросплавів («УкрФА»), Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів, асоціація «Укрцемент» просять президента України Володимира Зеленського доручити оперативно відновити бронювання через міністерства, зокрема з використанням порталу «Дія».

«Ми розуміємо і поділяємо прагнення президента навести лад із бронюванням працівників. Але на тлі сумнівних рішень місцевої влади повністю призупинили процеси бронювання і профільні міністерства», - зазначається в листі, з яким ознайомилося агентство “Інтерфакс-Україна”.

Його автори визнають, що чинний порядок бронювання не досконалий і містить певні недоліки, які дають змогу надавати статус критично важливого підприємства компаніям, що по суті такими не є. Однак, на думку асоціацій, насамперед ідеться про можливість отримання такого статусу за рішенням місцевих державних (військових) адміністрацій.

Водночас, констатується в листі, за результатами проведеної на початку жовтня наради та рішення Кабінету міністрів провести аудит ухвалених рішень щодо бронювання, воно було призупинено й окремими міністерствами, хоча декларувалося, що міністерств це рішення не стосується. Як заявляють асоціації, ці міністерства повністю призупинили процеси підтвердження статусу критично важливих підприємств і бронювання працівників для справді важливих підприємств, які раніше вже отримали цей статус від профільного міністерства. Крім того, до 15 листопада зупинено можливість бронювання працівників за допомогою порталу «Дія».

«Упевнені, що ваші доручення були спрямовані на виявлення ризиків і недоліків для їхнього подальшого усунення, однак не мали на меті зупинити всі процеси бронювання персоналу для справді критично важливих підприємств, що може повністю зупинити економіку і призвести до катастрофічних наслідків», - ідеться в листі.

Як повідомлялося, після ухвалення протокольного рішення уряду від 8 жовтня щодо аудиту рішень про визнання підприємств критично важливими для економіки процес бронювання фактично паралізували, що викликало протести з боку безлічі бізнес-асоціацій.

Уряд 22 жовтня запровадив можливість проведення повторних перевірок відповідності підприємств критеріям критично важливих «у разі потреби». Документ передбачає, що ці перевірки проводять ті самі органи, які спочатку надавали підприємствам статус критично важливих. Підсумком такої перевірки може стати невідповідність підприємства критеріям критично важливого і скасування для нього такого статусу. Копію рішення за підсумками повторної перевірки органи влади мають надати Мінекономіки, Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони) і Мінцифри в одноденний строк.

Теги:   УкрФА Укрцемент співробітник Укрметалургпром бронювання Переглядів:   92

Читайте також:

23.10

Reckitt Benckiser знизила виручку на 4%

23.10

Hilton знизив чистий прибуток на 9%

23.10

Китай затвердив на 2025 рік список інвестиційних проєктів загальною вартістю 200 млрд юанів