Дохід топ-30 IT-компаній України в 2023 році скоротився на 9,7% – BRDO

Технології 25.10.2024    17:41

Сукупний дохід тридцятки кращих IT-компаній, на які припадає 42% від загального доходу IT-ринку в Україні, у 2023 році скоротився на 9,7% порівняно з аналогічним показником 2022 року - до $2,47 млрд, випливає з огляду, підготовленого сектором "ІТ і Телеком" Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Чистий прибуток тридцятки IT-компаній скоротився 3% - до $295 млн, а розмір сплаченого податку на прибуток - на 12.5%, до $53 млн, ідеться в огляді BRDO, підготовленому на основі даних Державної служби статистики, агрегованих YouControl.

П'ятірку найбільших за доходом сервісних компаній 2023 року очолили EPAM, GlobalLogic, Luxoft і Intellias. У п'ятірці продуктових компаній - Fintech band (monobank), Playtika, Playtech, Prom і UPC. Дохід Epam (systems) скоротився на 47%, якщо порівняти із показником 2022 року, тоді як Epam (digital), навпаки, зріс на 318% до $166 млн. Дохід GlobalLogic також скоротився на 16% до $313 млн, а Luxoft - на 13% до $163 млн. Дохід Intellias зріс на 12% до $154 млн.

Найвищий прибуток отримали Fintech band (monobank), EPAM Systems і GlobalLogic, сукупно згенерувавши 47% чистого прибутку кращої тридцятки у 2023 році, зазначається в тексті огляду.

Чистий прибуток Fintech band (monobank) 2023 року - $86 млн (маржинальність 56%), Epam (система) - $36 млн (10%), Epam (digital) - $21 млн (12%), Global logic - $25 млн (8%).

Через зниження доходів позиції в найкращій тридцятці ІТ втратили VISA, Metinvest Digital, український підрозділ Snap Inc, розробники відеоігор Wargaming (Перша студія девелопменту) і Ubisoft, йдеться в тексті огляду.

Зниження доходу кращих тридцяти IT-компаній у 2023 році, імовірно, зумовлено зменшенням попиту на ІТ-послуги, відкриттям офісів за межами України і, відповідно, відтоком фахівців за кордон, а також перерозподілом бізнесу компаній між кількома юридичними особами, зазначено на сайті BRDO.

Також до рейтингу кращих тридцяти 2023 року увійшли нові компанії - Modus X - in-house розробник групи SCM, системний інтегратор Seeton Group, Favbet Tech і низка компаній групи Softserve, ідеться в огляді.

Український ринок ІТ продовжує використовувати модель співпраці із фахівцями, зареєстрованими як фізособи-підприємці. При цьому наймання в штат цих кращих IT-компаній у 2023 році зросло на 24% - до 10,5 тис. EPAM Digital збільшила штат на 2,5 тис. осіб, а Softserve Technologies - на 1,2 тис. осіб.

"Деякі компанії створили додаткові юридичні особи, щоб скористатися всіма перевагами резидентства в Дія.City, зокрема, в питанні оподаткування штатних працівників", - вказали в BRDO.

Крім того, відзначається суттєвий вплив правового режиму "Дія.City". Зокрема, компанії-резиденти створювали юридичні особи, в яких працевлаштовували фахівців, які раніше працювали як ФОПи.

"Дія.City" дає змогу резидентам стати платниками податку на прибуток на особливих умовах, сплачуючи 9% з певних операцій (виплата дивідендів, продаж корпоративних прав, роялті, фінансова допомога, інші витрати). П'ять компаній із тридцятки кращих скористалися цією можливістю, знизивши ефективну ставку оподаткування до рівня, нижчого за 1%", - ідеться в тексті огляду BRDO.

Абсолютним лідером за рівнем доходів на одного працівника є розробник ігор Playtika (юридична особа - ПТС ЮА СЕРВІСЕЗ) - $6,9 тис. на місяць. Оплата праці в інших компаніях значно нижча - $3-5 тис. Співробітники EPAM, GlobalLogic і Luxoft отримують приблизно $4 тис.

Теги:   BRDO IT-компанія Переглядів:   67

Читайте також:

25.10

Продаж смартфонів у Китаї в зріс на 3,2%

24.10

LG Electronics знизив операційний прибуток на 21%, збільшив виручку на 11%

17.10

Amazon представила перший Kindle з кольоровим екраном