"Ліси України" запроваджують нові правила продажу деревини

Ринки 25.10.2024    16:56

ДП "Ліси України" затвердило новий Порядок використання деревини, повідомив генеральний директор держпідприємства Юрій Болоховець на фейсбук-сторінці.

Він нагадав, що ДП "Ліси України" з моменту створення реалізує весь обсяг деревини на прозорих і конкурентних біржових торгах. Ринок сам формує ціни, які як зростають, так і знижуються, залежно від ринкової кон'юнктури.

Гендиректор розповів, що протягом двох років тривав діалог із бізнесом. Механізми ціноутворення, формування лотів, проведення торгів частково вдосконалювалися. Було запроваджено аукціони із застосуванням механізму поетапного формування ціни (спочатку підвищення, потім зниження). Середньозважені ціни в розрізі областей розміщуються у відкритому доступі на сайті підприємства.

"Нашою ключовою метою було створити справді ринкові гнучкі алгоритми, що сприятимуть відкритості ринку для всіх сегментів (від малого до великого), балансу інтересів держави та приватного бізнесу. Саме на таких принципах базується розроблений ДП «Ліси України» порядок використання деревини", - пояснив Болоховець.

За його інформацією, нововведення спрямовані на створення ще більш стабільних умов роботи виробників і мінімізацію цінових дисбалансів, які іноді утворюються внаслідок нерівномірного попиту.

Оновлений порядок реалізації деревини запроваджує в практику укладення шестимісячних довгострокових контрактів із фіксованою ціною, що нададуть змогу бізнесу планувати свою діяльність.

Торги стартують уже в першій декаді листопада. До продажу буде запропоновано понад 450 тис. куб. м деревини, зокрема лісоматеріалів круглих хвойних порід близько 200 тис. куб. м, деревини дров'яної - понад 250 тис. куб. м. Обсяги лотів у межах від 3 до 12 тис. куб. м.

У зв'язку з реорганізацією ДП "Лісів України" формування лотів до продажу здійснюватимуть новоутворені філії (нинішні лісові офіси), а прив'язку конкретного лота буде здійснено до надлісництв, що утворяться замість чинних на цей час філій.

Стартові ціни аукціонів на необроблену деревину філії встановлюватимуться на підставі затвердженого прейскуранта за кожним окремим сортаментом у розрізі породи (групи порід), класом якості, групою діаметрів, довжиною та базисом поставки.

В основу формування прейскуранта буде закладено поточну ринкову вартість базового сортаменту, який переважає в лісових насадженнях філії. Визначення ціни всіх інших сортаментів (у розрізі породи (групи порід), класу якості, групи діаметрів, довжини та базису поставки) здійснюватиметься через єдину шкалу цінових коефіцієнтів із урахуванням розмірно-якісних характеристик конкретного сортаменту.

Для аукціонів із застосуванням механізму поетапного формування ціни (спочатку на підвищення, потім на зниження) будуть встановлені чіткі критерії можливості та черговості їх проведення, також передбачено нормативи допустимого відсоткового зниження ціни під час проведення аукціонів.

"Завдяки змінам уже не буде ситуацій, коли сортаменти нижчої якості виставляють на торги за вищою ціною, тому що в минулому кварталі на нього ситуативно виник підвищений попит. Ціни залишаться ринковими, але збалансованими і справедливими. У бізнесу буде чітке розуміння умов, за яких призначаються аукціони із застосуванням механізму поетапного формування ціни (спочатку підвищення ціни, потім зниження ціни)", - пояснив гендиректор ДП "Ліси України" і висловив упевненість, що прогнозованість роботи ринку сприятиме розвитку української деревообробки.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів. Крім того, ДП "Ліси України" розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.

Теги:   деревина Ліси України Переглядів:   62

Читайте також:

25.10

"Укрпошта" анонсує випуск поштових марок серії "Комахи України"

25.10

В Україні почала дешевшати білокачанна капуста

25.10

Colgate-Palmolive збільшив чистий прибуток на 4%