Група NOVA інвестувала 8,5 млрд грн у 2024 році

Ринки 26.10.2024    11:19

Група компаній (ГК) NOVA ("Нова пошта") у 2024 році подвоїла обсяг інвестицій - до 8,5 млрд грн проти показника 2021 року, повідомив фінансовий директор NOVA Петро Фоков.

"Інвестиції групи NOVA цього року (2024 рік - ІФ-У) становить 8,5 млрд грн. І це вдвічі більше, ніж у 2021 році була сума інвестицій", - сказав він на Ukrainian CFO Forum у четвер.

За словами фіндиректора, група інвестує в напрямки, що надають можливість наростити швидкість, легкість і надійність доставки.

Фоков виділив чотири основні складові інвестиційної програми групи NOVA: розвиток мережі відділень і поштоматів в Україні, що охоплює відкриття нових, ремонт і приведення до стандартів наявних, а також будівництво укриттів і капсул безпеки, зокрема у відділеннях, розташованих на прифронтових територіях.

Ще одна складова - інвестиції в автоматизацію сортувальних центрів.

"Зокрема, це нові сервіси, зокрема, fulfillment - аутсорсинг логістики, за якої інтернет-магазин передає товар на зберігання і комплектацію замовлень логістичному оператору", - зазначив фіндиректор групи NOVA, додавши, що сервіс дає змогу значно прискорити доставку відправлень замовникам.

Важлива складова інвестицій NOVA - енергонезалежність. Група інвестує в сонячні панелі та газову когенерацію з метою виробництва е/е для власних потреб.

Окремо Фоков виділив інвестиції в міжнародний напрямок - група NOVA працює на ринках 15 країн. «І навіть цього року перша зарубіжна країна у нас вийшла в прибуток, хоча більшість ще не вийшла - вони поки підбираються до точки беззбитковості», - сказав Фоков.
Крім того, 1,5 млрд грн NOVA направила на допомогу ЗСУ.

Як основні джерела фінансування інвестицій фіндиректор назвав власні та позикові кошти групи. Зокрема, це кредит у 3 млрд грн від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), який було отримано 2024 року.

"Цього року ми підписали угоду на 3 млрд грн з ЄБРР. Перший кредит отримали шість років тому на мінімальну суму 180 млн грн. Ми побудували об'єкт і своєчасно повернули кредит, тепер у нас потужна (кредитна - ІФ-У) історія на 3 млрд грн", - констатував Фоков, додавши, що ЄБРР кредитує групу NOVA в гривні.

Група також залучає кредити комерційних банків, працюючи з 10 провідними банками України і дотримуючись стратегії уніфікації банківських ковенантів.

"Як я вже сказав, у нас 10 банків-партнерів і в кожного з них свої вимоги, які важливо виконувати. І це досить складно, коли в тебе 10 різних систем ковенантів і потрібно забезпечити 100% виконання (вимог - ІФ-У). Наша стратегія - це повна уніфікація ковенантів усіх наших бізнес-партнерів... Ми взяли за основу найрозвиненішу систему фінансових ковенантів ЄБРР і пропонуємо нашим банкам-партнерам, з яким розпочинаємо співпрацю, долучитися до цієї системи або обрати вимоги з цього меню. Поки що в нас це виходить... Раджу всім фінансовим директорам намагатися проводити таку політику", - сказав Фоков.

За його словами, згода банків залежить від розміру та репутації компанії.

"Якщо є міцна репутація - це простіше зробити, тому що є певна переговорна сила. Або ж це можна робити, коли у вас такий партнер, як ЄБРР або інші міжнародні фінансові інституції", - сказав фінансовий директор NOVA.

Третя складова фінансування інвестпрограми NOVA - гривневі облігації, випущені групою, повідомив Фоков. За його словами, випустивши в січні 2023 року облігації, група стала першою, хто після повномасштабного вторгнення відновив залучення коштів за допомогою цього виду боргового фінансування.

Теги:   NOVA Переглядів:   54

Читайте також:

25.10

"Укрпошта" анонсує випуск поштових марок серії "Комахи України"

25.10

В Україні почала дешевшати білокачанна капуста

25.10

"Ліси України" запроваджують нові правила продажу деревини