Японія продає м'ясо фінвалів на аукціонах

Харчова 13.12.2024    17:24

Приблизно 1,4 тонни м'яса фінвалів, одних з найбільших китів планети, було продано на аукціонах в Саппоро і в порту Сімоносекі в четвер, пише MarketWatch.

Китів було виловлено у водах біля японського острова Хоккайдо вперше приблизно за 50 років. Ціна за м'ясо хвоста фінвала, що вважається особливим делікатесом, перевищила $1,3 тис. за кілограм.

1976 року Міжнародна китобійна комісія (МКК) зарахувала фінвалів до переліку видів, що підлягають захисту від надлишкового вилову. У 2019 році Японія вийшла з МКК і відновила комерційний китобійний промисел, а цього року додала фінвалів до списку видів китів, на яких можна полювати на законних підставах. У Токіо заявляють, що останні дослідження підтвердили достатнє відновлення популяції фінвалів у північній частині Тихого океану.

За словами офіційних осіб, цього сезону було спіймано 30 фінвалів - половина від квоти в 60 особин. Встановлена Японією сукупна квота на вилов трьох інших видів китів (малих смугастиків, смугастиків Брайда і сейвалів) становить 379 особин. Минулого року японські китобої виловили 294 кити - менше 80% від квоти.

Популярність китового м'яса в Японії різко зросла на тлі нестачі продовольства після Другої світової війни. У 1962 році його щорічне споживання досягло піку в 233 тис. тонн. Згодом інші види м'яса значною мірою витіснили китове, і останніми роками поставки скоротилися приблизно до 2 тис. тонн, свідчать дані агентства з рибальства. Японські чиновники хочуть збільшити цей показник приблизно до 5 тис. тонн, щоб підтримати галузь на плаву.

Однак експерти сумніваються, що в сучасній Японії китове м'ясо матиме високий попит. Експерт з китобійного промислу Національного музею етнології в Осаці Нобухіро Кісігамі каже, що китове м'ясо вживають у їжу в деяких промислових містах, але рідко в Токіо та інших районах Японії. Воно дорожче за яловичину та інші види м'яса.

"Це не повсякденна їжа, а делікатес, - додає він, відзначаючи специфічний смак м'яса кита. - Воно не продаватиметься, якщо воно недешеве і несмачне".

"Це має бути бізнес, а без великих державних субсидій, я думаю, йому буде вкрай складно набути стійкості", - резюмує експерт.

Теги:   Японія аукціон м\'ясо фінвал Переглядів:   278

Читайте також:

09.01

"Астарта" завершила рекордний сезон: 380 тис. тонн цукру за 133 дні

08.01

Vinos de La Luz придбала український винний бренд 46 Parallel

08.01

АРМА утилізує 300 тонн зіпсованої продукції на заводі "Єрмоліно"