Українські сировари можуть втратити ринок через дешевший імпорт з ЄС – Інфагро
Харчова 22.01.2025 13:20Українські виробники сиру опинилися перед загрозою втрати значної частини внутрішнього ринку збуту через вельми ймовірне зростання імпорту, повідомило галузеве аналітичне агентство "Інфагро".
"Основна причина зростання імпорту сиру - диспаритет цін на товар українського та європейського виробництва. Імпортний сир значно дешевший за вітчизняний", - пояснили аналітики.
На їхню думку, врятувати ситуацію можуть два фактори: зниження цін українськими сироварами або суттєва девальвація гривні.
Перший варіант малоймовірний, виробники вже відвикли від використання такого інструменту стимулювання продажу. Дешевше 300 грн/кг навіть традиційні сири продавати найближчим часом не будуть. А ось обвал курсу гривні дуже навіть може статися, з огляду на війну і поточний стан економіки, вважають експерти.
"Це припущення на майбутнє, а зараз спостерігаємо грудневе зростання імпорту сирів із категорії сичужних (жорсткі, напівжорсткі, білі) одразу на 50% порівняно з груднем 2023 року до 4,6 тис. тонн. Постачання європейських плавлених сирів в аналогічному порівнянні збільшилося на 28% до понад 500 тонн", - констатували аналітики й додали, якщо й далі тренд високого імпорту збережеться, це означає, що європейські сири займуть половину загального продажу сиру в Україні.
За інформацією галузевого агентства, підсумки сектору сирів у 2024 році були прийнятними. Імпорт сичужних сирів збільшився торік лише на 11% до 29 тис. тонн, це поки що майже на третину менше, ніж у довоєнному 2021 році. Закупівлі плавлених сирів у 2024 році порівняно з попереднім зросли на 14% до 4,6 тис. тонн, що на чверть менше, ніж у 2021 році.
Водночас, українські виробники у 2024 році все ж змогли збільшити експорт напівтвердих сирів на 9% майже до 7 тис. тонн. Також, плавлених сирів (разом із сирним продуктом) продали за кордон на 4% менше, 4,2 тис. тонн.
"Загалом вітчизняним сироварам є про що подумати. Треба щось робити, щоб імпорт не став таким значним, як це було у 2021 році. Але тоді ще можна було балансувати за рахунок великої кількості споживачів, а зараз значна їх частина за кордоном, багато людей в окупації. Виробники можуть, звичайно, сподіватися на зовнішню торгівлю, але збільшувати експорт сиру буде вкрай важко. Логістика в пострадянські країни залишається досить складною і дорогою. На інших ринках просто неможливо буде конкурувати по ціні з європейським товаром", - резюмували в "Інфагро".
Теги: імпорт виробник сир Переглядів: 51