Запаси какао-бобів впали до рекордного мінімуму, ціни на шоколад зростають

Харчова 17.02.2025    11:55

Запаси какао-бобів на біржових складах у Лондоні й Нью-Йорку впали до рекордно низького рівня, що стало черговою ознакою гострого дефіциту цього товару після кількох неврожайних років у країнах, які є його основними виробниками, пише Financial Times.

Зокрема, запаси на складах лондонської ICE Futures скоротилися приблизно до 21 тис. тонн із більш ніж 100 тис. тонн рік тому, свідчать дані біржі.

Дефіцит какао-бобів б'є по прибутках виробників шоколаду, через що споживачі отримують шоколадні плитки меншого розміру й шоколад з новим складом, що містить менше какао. Ціни теж зростають: за оцінками Wells Fargo, у США роздрібні ціни на шоколад на День святого Валентина цього року будуть на 10-20% вищими, ніж роком раніше.

З початку 2023 року котирування ф'ючерсів на какао-боби зросли втричі, сягнувши в Лондоні найвищого рівня за останні 50 років.

На біржових складах зберігається товар, що потрібен для виконання контрактів на майбутні поставки за заздалегідь узгодженою ціною. Продавці також зберігають тут надлишки товару для забезпечення ф'ючерсів, які використовуються як страховка від різкої зміни цін і не передбачають фізичних поставок. Найчастіше це какао-боби з Камеруну або Нігерії, які в шоколадній промисловості вважаються менш якісними.

Однак дефіцит такий великий, що навіть ці запаси виснажуються. Минулого місяця Hershey Co. запросила в регулятора дозвіл на купівлю через Нью-йоркську біржу до 90 тис. тонн какао - удев’ятеро більше за встановлений ліміт.

Деякі керівники галузевих компаній не виключають, що низький рівень складських запасів і пов'язаний з ним ризик невиконання укладених контрактів призведе до того, що покупці й продавці обходитимуть біржу стороною.

Головний виконавчий директор Hershey Мішель Бак нещодавно визнала, що компанія розглядає альтернативні варіанти поставок, зокрема закупівлі безпосередньо у фермерів.

Ніко Дебенхем, колишній голова департаменту сталого розвитку компанії Barry Callebaut, одного з найбільших світових виробників шоколаду, зазначає, що в потенційних покупців мало альтернатив, коли запаси на біржових складах майже вичерпані.

За його словами, сума премії за поставку какао-бобів з Кот-д'Івуару, що мають високий попит, може становити до $1,5 тис. за тонну понад ф'ючерсну ціну, яка переважає.

Готовність галузі скуповувати навіть менш якісну сировину підштовхує деяких виробників до перегляду складу своєї продукції.

Звичні для споживачів стандартні шоколадні цукерки виготовляють з какао-масла та какао-лікеру, тоді як складовий шоколад - з какао-порошку, змішаного із замінником жиру.

Компанія Fuji Oil, що є великим постачальником шоколадної галузі, цього місяця повідомила про зниження обсягів продажу промислового шоколаду, який використовують для виробництва споживчої продукції, та збільшення реалізації його замінників, зокрема тих, які отримують з інших рослинних олій та жирів. Fuji Oil також відзначила значне зростання обсягів продажу складеного шоколаду.

Водночас світові ціни на какао-боби опустилися приблизно на 20% з піку, досягнутого в грудні минулого року. Сільгоспвиробники й продавці вказують на попередні дані, що свідчать про скорочення дефіциту врожаю і можливе формування невеликого надлишку пропозиції.

Березневі ф'ючерси на какао-боби дешевшають на 1% на торгах у Лондоні та на 0,8% на торгах у Нью-Йорку в п'ятницю. З початку року ціни на ці контракти знизилися на 11,7% і 10,8% відповідно, тоді як за останні 12 місяців какао подорожчало в 2,1 раза в Лондоні і в 1,8 раза в Нью-Йорку.

Теги:   шоколад какао-боби Переглядів:   112

Читайте також:

18.02

Японія розпочне продаж держзапасів рису для стримування цін

18.02

Ціни на молоко екстра ґатунку в Україні знизилися на 8%

14.02

Ціни на яйця у США злетіли на 15,2% - рекордний приріст із 2015 року