Світовий збір зерна може становити рекордні 2,8 млрд т - прогноз

Прогнозы и стратегия 05.07.2024

Світовий збір зерна в 2024 році може становити рекордні 2,854 млрд тонн, прогнозує ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Така оцінка на 7,9 млн тонн перевищує червневий прогноз і на 3,6 млн тонн більша за врожай минулого року.

"Це підвищення порівняно з червневим прогнозом зумовлено поліпшенням поглядів на врожай фуражних зернових, прогноз збору яких збільшено на 0,4% - до 1,53 млрд тонн, і пшениці, зростання виробництва якої очікується на 0,3% - до 789 млн тонн", - йдеться в огляді ФАО.

Оптимістичніший прогноз щодо фуражних зернових зумовлений здебільшого поліпшенням прогнозів на врожай кукурудзи в Аргентині та Бразилії.

Проте в Бразилії, як і раніше, очікується зниження виробництва порівняно з рекордним рівнем 2023 року.

Покращено очікування щодо виробництва кукурудзи в Туреччині та Україні. "Цей перегляд у бік підвищення з надлишком компенсує зниження прогнозних значень збору кукурудзи в Індонезії та низці країн півдня Африки, де врожай постраждав від посухи, а також у Пакистані - у зв'язку з падінням цін і скороченням попиту на корми з боку тваринництва", - пояснює ФАО.

Прогноз світового виробництва пшениці підвищено у зв'язку з більш сприятливими видами на врожай в Азії, зокрема в Пакистані, де ймовірний рекордний рівень її виробництва.

Водночас прогноз щодо збору пшениці в РФ через несприятливі погодні умови значно знижено, йдеться в огляді.

Оцінку світового врожаю рису в липні порівняно з червнем змінено несуттєво. "Прогноз вказує на те, що світове виробництво рису може збільшитися на 0,9%, до нового рекордного рівня в 535,1 млн тонн (у перерахунку на обрушене зерно)", - зазначає ФАО.