Ціни на ріпак почали знижуватися через біржові котирування - аналітики

Обзоры рынка 19.06.2024

На ринку ріпаку спостерігається різке зниження цін, яке може зайняти до трьох тижнів, це пов'язано з технічною корекцією на біржі, але в довгостроковій перспективі очікуються високі ціни на олійну культуру, повідомили в аналітичному кооперативі "Пуск", створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"На ринку зараз спостерігаються коливання. Біржова ціна ріпаку нещодавно була на рівні близько EUR470 за тонну. Проте вчора відбулося різке зниження цін на зерно та олійні культури, зокрема, ріпак втратив EUR10-11 на тонні. Це вплинуло і на український ринок та спричинило подальше зниження цін. Станом на 17 червня, морські порти пропонували умовну ціну EUR435 за тонну на базисі СРТ, яка знизилася до EUR425 за тонну в другій половині дня", - зазначили аналітики.

На їхню думку, ціна на біржі найближчим часом може продовжити падіння, яке затягнеться до трьох тижнів.

"Фундаментально нічого не змінилося - обсяг ріпаку не збільшився, а поточне зниження цін пов'язане з технічною корекцією на біржі. Найближчим часом очікується зниження біржових цін до EUR440-450 за тонну, але в довгостроковій перспективі ціна має розвернутися вгору. Можна очікувати, що в жовтні-листопаді ціни повернуться до рівня мінімум EUR500 за тонну. Для аграріїв, які не встигли зафіксувати поточні ціни, можливо, є сенс стримати продажі до вересня-жовтня, щоб потім продати ріпак за вигіднішою ціною", - радять експерти.

Вони також нагадали, що за прогнозом Мінсільгоспу США, виробництво ріпаку в Україні в сезоні-2024 оцінюється на рівні 3,7 млн тонн. Однак українські трейдери та аналітики оцінюють цей показник вище - від 4 до 4,2 млн тонн.

"Ця відмінність впливає на оцінки переробки: USDA прогнозує переробку на рівні 400 тис. тонн, тоді як українські переробники планують обсяги в діапазоні 500-600 тис. тонн ріпаку", - резюмували в "Пуск".