Українські сировари покращують рентабельність на тлі здешевлення сировини

Обзоры рынка 02.04.2025

Найважчий період для українських сироварів вже минув, з падінням цін на сировину рентабельність виробництва сирів збільшується, повідомило галузеве інформаційно-аналітичне агентство "Інфагро".

"Стимулюючи продажі, оператори можуть собі дозволити широке використання акційних продажів зі зниженням цін, яке часто сягає 25%, але базові прайси залишаються незмінними. Якщо з осені знову подорожчає сировина, то сировари будуть мати "запас міцності", щоб не піднімати ціни знову. В такому випадку вони просто зможуть зменшити обсяги продажів через акції", - відзначили аналітики.

Експерти привернули увагу, що торговельні мережі не хочуть поступитися своєю маржинальністю і часто закладають близько 25% націнки. Як для такого дорогого товару, це надто багато, наголошують аналітики. В країнах ЄС торговельні націнки мереж значно скромніші. Наприклад, в Угорщині недавно були запроваджені обмеження націнки супермаркетів до 10% на 30 харчових продуктів, з них 10 видів молочних, у тому числі і сир.

"Суттєві акційні цінові знижки на вітчизняні сири та зміцнення курсу євро справили певний вплив на зменшення обсягів імпорту товару. Це дозволяє українським виробникам поступово збільшувати випуск сиру. Хоча виробничі показники у першому кварталі ще залишаються поки що скромнішими, ніж торік", - резюмували в "Інфагро".