Попит на житло в новобудовах в Україні складає приблизно 35% від довоєнного рівня

13.06.2024    14:31

Попит на житло в споруджуваних об'єктах загалом у країні становить до 35% від довоєнного рівня, в окремих західних областях збільшився в 1,5 раза, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" директор з продажів будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець.

"Наразі понад 90% попиту на первинне житло сконцентровано переважно в більш безпечних у воєнному сенсі містах, як-от Ужгород, Чернівці, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Дніпро, Вінниця та Київ. Звісно, категорія безпеки є умовною, адже війна триває і прорахувати наслідки заподіяної шкоди в майбутньому майже неможливо", - констатує експерт.

Вона звернула увагу, що переважну більшість покупців (понад 50%) цікавить готове до заселення житло або на завершальних стадіях будівництва; до третини попиту - нові черги ЖК або котеджні містечка на стадії активного зведення, близько 20% цікавляться об'єктами з активним веденням будівельних робіт на стадії готовності від 30%.

За її словами, ключове питання для вибору у 2024 році - саме активні будівельні роботи.

Щодо балансу ціни, якості та площі житла, то покупці готові купувати за цінами, що на 25-30% вищі за середньоринкові, проте їхні вимоги до комфорту, якості майбутніх будинків обов'язково мають бути дотримані.

"Якщо говорити про багатоповерхові будинки, це стосується невеликої поверховості (від 5 до 9 поверхів). Крім того, девелопери мають урахувати потреби абсолютно різних категорій громадян - від студентів до великих сімей. Тому часто на ринку знову актуальний формат смартжитла площею від 25 кв. м. А оптимальна максимальна площа квартир у категорії комфорт-житла може сягати 160 кв. м (це повноцінні 3-4-кімнатні квартири, розраховані на сім'ю з двома дітьми)", - розповіла вона.

Із позитивних трендів експерт зазначила, що з початку 2023 року на ринок повернулися професійні рантьє. "Через війну міграційні процеси всередині країни значно посилилися. Громадянам дуже потрібне якісне житло в безпечних регіонах, це й підстьобує інвестиційний попит, коли купують на ранніх стадіях будівництва для подальшого продажу або здавання в оренду", - сказала Маріанна Бігунець.

Експерт висловила сподівання, що пільгова іпотека "єОселя" цього року зможе стати дієвим інструментом для стимулювання ринку. На її думку, сам факт акредитації об'єкта в програмі для потенційного покупця має значення навіть більше, ніж ціна, оскільки сприймається як певна гарантія надійності.

"Наразі кількість квартир у споруджуваних об'єктах, придбаних за допомогою "єОселя", - близько 3%. Але з огляду на те, що стратегія "Укрфінжитла" частково спрямована на розвиток будівельної галузі, можна очікувати зростання цієї частки до 15% уже 2024 року. Такі показники свідчитимуть про те, що відбуваються тектонічні зрушення, переважно в свідомості девелоперів, які готові будувати, дотримуючись власних обіцянок, а безпечних об'єктів, новобудов із мінімальними ризиками для покупця стане значно більше", - підсумувала Бігунець.

Будівельну компанію GAZDA створено 2007 року. Згідно з даними порталу новобудов ЛУН, наразі здано в експлуатацію 12 будинків у 6 ЖК, на стадії будівництва два будинки та заміські проєкти. Наразі триває будівництво трьох проєктів у м. Ужгороді: ЖК ParkLand, ЖК Grand Hills і нова черга котеджного містечка Sherwood.

Компанія є учасником державної пільгової іпотечної програми "єОселя" (до участі в програмі акредитовані ЖК ParkLand і КМ Sherwood (наявна черга).

Теги:   житло новобудова Переглядів:   1303

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН