За час війни в Україні РФ завдала шкоди клімату на $32 млрд - експерти

13.06.2024    17:42

Загальні збитки клімату, завдані Російською Федерацією за два роки повномасштабного вторгнення в Україну, становлять $32 млрд, повідомили у пресслужбі ГО "Екодія" агентству "Інтерфакс-Україна".

Ці дані оновленої оцінки Ініціативи з обліку викидів парникових газів від війни було представлено на Міжнародній конференції з відновлення України в Берліні.

"Поки світ намагається скорочувати викиди вуглецю для уникнення кліматичної кризи, російська агресія призводить до значних додаткових обсягів викидів. Більше ніж третина цих викидів відбувається за межами кордонів України, підтверджуючи, що вплив війни Росії на довкілля не знає кордонів", - зазначив провідний автор звіту Леннард де Клерк.

Згідно з результатами дослідження, за перші 12 місяців повномасштабне вторгнення РФ в Україну призвело до викиду 120 млн тонн вуглецю. За 24 місяці війни викиди продовжили зростати і становлять 175 млн тонн вуглецю. Це перевищує річні викиди від високоіндустріальної країни, такої як Нідерланди, використання 90 млн бензинових автомобілів на дорогах або будівництва 260 вугільних електростанцій по 200 МВт кожна.

За даними експертів, вплив війни на клімат посилюється з кожним місяцем через бойові дії, пожежі, руйнування інфраструктури та інші прямі й непрямі впливи. А масштабні атаки на українську електричну мережу призвели до багатьох неконтрольованих витоків SF6 (гексафториду сірки) - парникового газу, потужнішого за вуглекислий газ, метан та оксид азоту.

"На воєнні дії припадає майже третина оціненої шкоди для клімату, оскільки військові операції потребують величезних обсягів обладнання, боєприпасів і вибухових речовин, виробництво яких є дуже вуглецевоємним, а також великих обсягів палива, що призводить до непрямих і прямих викидів парникових газів. Крім того, вплив військових ланцюгів постачання на клімат недостатньо вивчений, і фактична шкода для клімату може бути ще більшою", - коментує співавтор звіту Микола Шлапак.

Як зазначають експерти, РФ завдаватиме шкоди клімату навіть після закінчення війни, адже відбудова пошкодженої та знищеної інфраструктури буде великим джерелом викидів. Вони значною мірою пов'язані з виготовленням цементу й сталі та, за прогнозами, становитимуть 56 млн тонн вуглекислого газу. Тож у плануванні відбудови важливо враховувати ці викиди й впроваджувати більш екологічні та кліматично дружні практики, які дадуть змогу їх зменшити.

Це вже четверта ітерація дослідження впливу війни на клімат, яку проводить Ініціатива з обліку викидів парникових газів від війни спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та ГО "Екодія". Дослідження стало можливим завдяки підтримці Європейського кліматичного фонду (ECF) та Ініціативи з розвитку екологічної політики та адвокації в Україні (EPAIU), Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини через Міжнародну кліматичну ініціативу (IKI).

Теги:   Переглядів:   701

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН