Катарський холдинг купить Tele2 і Altel у Казахтелекому за $1,1 млрд

Телеком 18.06.2024    14:30

Вартість угоди з продажу "Казахтелекомом" катарському Power International Holding дочірньої компанії ТОВ "Мобайл Телеком Сервіс" (бренди Tele2/Altel, акціонери "Казахтелекому" схвалили продаж на початку червня - ІФ-У) становить $1,1 млрд, повідомили в міністерстві цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Казахстану.

"Прихід нового катарського інвестора - це важлива ініціатива, нові інвестиції, розширення інвесторської бази, підвищення конкуренції на ринку, оскільки в приватний сектор приходить новий мобільний оператор. Сума угоди близько $1 млрд", - сказав глава Мінцифри Жаслан Мадієв журналістам у вівторок.

Пізніше у прес-службі відомства уточнили, що сума становить $1,1 млрд.

Міністр додав, що новий оператор має зобов'язання щодо інвестування в розвиток галузі.

"Конкретно є плани щодо інвестицій у базову інфраструктуру, є зобов'язання з будівництва станцій 5G. Інвестиції будуть вкладати не тільки цей мобільний оператор, а й інші. Я вам скажу, що в сектор протягом наступних 5 років буде вкладено не менше ніж $1 млрд", - зазначив Мадієв.

Раніше повідомлялося, що 14 лютого 2024 року АТ "Казахтелеком", АТ "Самрук-Казина" (основний акціонер "Казахтелекому") і Power International Holding уклали угоду про співпрацю, яка передбачала купівлю-продаж ТОВ "Мобайл Телеком Сервіс".

Розмови про необхідність виведення одного з двох операторів зв'язку (другий - Kcell) зі складу "Казахтелекому" велися давно. Колишній міністр цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Казахстану Багдат Мусін стверджував, що цей процес буде завершено до кінця 2023 року. Однак пізніше він сказав, що процедура виведення затягнеться на рік і буде виконана протягом 2024 року.

Наприкінці січня було опубліковано проєкт постанови уряду Казахстану, в якому йшлося про те, що "Казахтелеком" виставить на продаж у 2024 році стільникового оператора "Мобайл Телеком Сервіс". Рішення про продаж було ухвалено у зв'язку з "необхідністю стимулювання економічного зростання і залучення додаткових ресурсів, спрямованих на розширення виробничої бази та модернізації виробництва".

"Казахтелеком" займає домінуюче становище на місцевому ринку телекомунікацій. Компанії належать 51% акцій мобільного оператора Kcell, а також 100% ТОВ "Мобайл Телеком Сервіс". Основними акціонерами "Казахтелекому", за даними від 1 січня 2024 року на Казахстанській фондовій біржі, є держфонд "Самрук-Казина" (71,32%) і First Heartland Jusan Bank (8,1%).

Теги:   Tele2 Казахтелеком Катарський холдинг Altel Переглядів:   203

Читайте також:

26.09

Єврокомісія схвалила купівлю Vodafone Italia Swisscom за 8 млрд євро

25.09

Дохід операторів електронних комунікацій зріс на 11%

18.09

"Київстар" зафіксував зростання кількості абонентів у роумінгу