МОЗ планує впроваджувати новітні технології та навчати медиків спільно зі шведською компанією Elekta

Фармацевтика Технології 27.06.2024    22:22

Міністерство охорони здоров'я планує впроваджувати новітні технології та програми навчання медиків сучасним підходам до лікування онкозахворювань у партнерстві зі шведським виробником медтехніки Elekta.

Як повідомляє відомство на своєму сайті з посиланням на міністра Віктора Ляшка, йдеться про технічні та клінічні аспекти навчання.

Зокрема, до освітнього напряму співпраці планують залучити Нацмедуніверситет ім. Богомольця та Львівський нац. Богомольця та Львівський нацмедуніверситет ім. Данила Галицького. Данила Галицького, клінічними базами яких виступають Національний інститут раку (НІР, Київ) та Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр.

МОЗ нагадує, що 2023 року держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ) на замовлення МОЗ придбало в компанії Elekta 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів Elekta Harmony за 541 млн грн, ця сума вдвічі менша, ніж планувалося.

Ці лінійні прискорювачі встановлюють в онкоцентрах 15 областей України. Наразі в медустановах проводяться підготовчі роботи до встановлення обладнання.

Крім того, наприкінці 2023 року МОЗ і Elekta підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері радіаційної онкології, який передбачає, зокрема, розвиток можливостей сервісного обслуговування обладнання та навчання фахівців.

Наразі в Україні вже працюють 10 лінійних прискорювачів Elekta, зокрема в НІР, приватній клініці "Добробут", Київському обласному онкодиспансері та Львівському онкоцентрі.

Як повідомлялося, 2023 року МОЗ придбало 15 лінійних прискорювачів Elekta Harmony, заощадивши на закупівлі майже 500 млн грн. Устаткування було закуплено у компанії ТОВ "Медрадіофізика-Плюс", яка запропонувала ціну в 541 млн грн, або 36 млн грн за одиницю за очікуваної вартості закупівлі 1 млрд грн, або 68 млн грн за одиницю.

Обладнання планували поставити в медустанови Сумської, Рівненської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Полтавської, Черкаської, Херсонської, Волинської, Івано-Франківської, Одеської, Кіровоградської, Харківської та Київської областей.

Теги:   МОЗ медик технології Elekta Переглядів:   144

Читайте також:

28.06

В українських лікарнях уже встановили майже 1200 станцій Starlink

27.06

Онкоцентри витрачають лише 4-6% коштів від НСЗУ на закупівлю ліків

27.06

Аптечні продажі в Україні зросли майже на 14% у грошовому виразі