Експорт української свинини зріс у 1,5 раза

Харчова 08.07.2024    13:10

Українські виробники свинини наростили експорт свинини в червні в 1,5 раза порівняно з травнем, переважно в Об'єднані Арабські Емірати, тоді як імпорт продовжує скорочуватися, повідомила асоціація "Свинарі України" з посиланням на дані Державної митної служби.

Згідно з повідомленням, обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у червні становили 195 тонн, а середня митна вартість імпортного кілограма становила $2,27, що на $0,3 менше за травневі показники.

"Експорт свинини в червні був у 1,5 раза більшим: за місяць за межі країни вивезли майже 296 тонн свинини сукупною вартістю близько $700. Загалом 2024-й став дуже нетиповим роком для зовнішньої торгівлі свининою, адже за розрив між обсягами надходження свинини з-за кордону та експортом української свинини не такий значний", - зазначили аналітики.

Так, сукупний імпорт за січень-червень становить 1,63 тис. тонн, що в 3,5 раза менше за обсяги завезеного за першу половину 2023-го, а експорт за цей період лише на чверть менший - 1,2 тис. тонн, що перевищує минулорічні обсяги відвантажень на зовнішні ринки, вказано в повідомленні.

На їхню думку, зниження цін на внутрішньому ринку, що спостерігається в першій половині року, є цілком закономірним: нижча внутрішня ціна створює бар'єр входу для імпортної свинини й одночасно сприяє поліпшенню конкурентної позиції продукції на зовнішніх ринках.

Водночас, незважаючи на розбіжність обсягів експорту та імпорту, спостерігається і певна паралель, адже географія в обох випадках обмежена.

"Уся свинина, завезена в червні, надійшла з Канади, а українську свинину направили на ринок ОАЕ. За підсумками першого півріччя 2024-го надходження з Канади становлять 66% імпортованої свинини, а 9 із 10 кг свинини, що були вивезені за межі країни, потрапили на ринок Об'єднаних Арабських Еміратів", - констатували в галузевій асоціації.

Теги:   свинина експорт Переглядів:   121

Читайте також:

03.10

Асоціація «Свинарі України» виступила проти реєстрації неперевіреної вакцини від АЧС

03.10

ЄС у 2023 році імпортував 2,7 млн тонн кави на 10,6 млрд євро

01.10

"Сільпо" запустила програму працевлаштування підлітків 16-17 років