"Укренерго" має намір викупити 1099 МВт потужності для балансування енергосистеми

Енергетика 06.08.2024    12:24

НЕК "Укренерго" проведе перші спеціалізовані п'ятирічні аукціони на допоміжні послуги 15 і 22 вересня, де має намір викупити потужність для балансування енергосистеми 99 МВт і 1000 МВт відповідно, повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

"Перший аукціон відбудеться 15 серпня. Наша потреба 99 МВт, це так зване первинне регулювання (РПЧ, резерв підтримки частоти, виконання команди впродовж 15 секунд - ЕР), і в ньому братимуть участь здебільшого системи накопичення енергії (СНЕ) - дуже швидкі та дуже маневрені установки", - сказав Кудрицький на заході НЕК "Децентралізована генерація: нові можливості для бізнесу і громад" у Києві в понеділок.

"Другий аукціон відбудеться 22 серпня, він більш масовий, де ми купуватимемо 1000 МВт (аРВч, автоматичний резерв відновлення частоти, виконання команди протягом 15 хв - ЕР). Із них 579 МВт - це послуга із завантаження, тобто балансування системи шляхом збільшення виробітку е/е, а 421 МВт - це так званий симетричний аукціон, це станції, які зможуть розвантажуватися та завантажуватися за командою диспетчера", - пояснив очільник системного оператора.

За його словами, в аукціоні можуть брати участь, зокрема, газопоршневі, газотурбінні установки та електростанції на біомасі.

"Ми пропонуємо фіксований у євро контракт із переможцями аукціонів на п'ять років, починаючи з кінця вересня 2025 року. Тобто упродовж року переможці мають побудувати потужність, здатну забезпечувати балансування енергосистеми. Сума, яку ми платимо, в рази відрізняється від сум у країнах ЄС, тому що в нас величезний дефіцит таких станцій", - описав ситуацію Кудрицький.

За умовами аукціону, допоміжні послуги купують на 1826 днів - з 1 жовтня 2025 року до 30 вересня 2030 року.

Згідно з представленою очільником НЕК презентацією, гранична вартість послуги на аукціоні з РПЧ до 33 євро/МВт, на аукціоні з аРВЧ - від 24 євро/МВт до 33 євро/МВт. У першому випадку послугу закуповуватимуть блоками по 4 години, у другому - погодинно.

В "Укренерго" підрахували, що окупність проєктів становитиме 3-4 роки.

За словами Кудрицького, в умовах руйнування РФ маневреної генерації та майбутніх атак ворога в Україні має відбутися децентралізація генерації, насамперед її балансувального сегмента, який забезпечував би її маневреність і здатність виробити стільки електрики, скільки потрібно споживачеві у кожен момент часу.

"Децентралізована генерація - це, можливо, єдина довгострокова відповідь на російські атаки, тому що ні в кого не буде стільки ракет, щоб знищити сотні й тисячі малих електростанцій", - наголосив він.

Як повідомлялося, 26 червня НКРЕКП ухвалила постанову про запровадження спецаукціонів на допоміжні послуги з надання в енергосистемі резервів регулювання частоти та активної потужності терміном від року до п'яти років (зараз рік) із можливістю відтермінування до трьох років. Крім того, плата за послугу прив'язана до курсу євро.

Глава "Укренерго" наголосив, що ухвалення цього рішення може стати поворотним моментом у розвитку не лише СНЕ, а й узагалі балансувальної генерації в країні. За його словами, це дасть змогу як залучати банківські кредити, так і забезпечити пристойну окупність проєктів.

Він акцентував, що інтерес до таких аукціонів уже давно досить великий і з часом тільки посилюватиметься, а багато українських компаній, які раніше не були в енергобізнесі, готові будувати генерувальні потужності як для власних виробництв, так і для роботи на ринку, як окремий бізнес.

Теги:   Укренерго енергосистема Переглядів:   175

Читайте також:

14.09

«ДТЕК» вкладе 140 млн євро в енергосховища в Україні

13.09

Хорватія надасть EUR5 млн для української енергетики - Шмигаль

12.09

"ДТЕК Енерго" ввело в роботу 14 нових вугільних лав