Українці замінили 40 млн ламп розжарювання на енергозберігаючі - представництво ЄС

Ринки 28.08.2024    21:48

В Україні завершено програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні, повідомляють на сайті представництва Європейського Союзу в середу.

У рамках програми, що стартувала взимку 2023 року, українці обміняли 40 млн старих ламп на сучасні LED-лампи. У проєкті брало участь населення, а згодом до нього долучилися юридичні особи, як-от дитячі школи та садочки, медичні заклади та ОСББ.

Згідно з повідомленням, найактивнішими регіонами стали Київська область, де було замінено 4,2 млн ламп, Львівська - 3,2 млн, Дніпропетровська - 3,1 млн і Харківська - 2,3 млн.

"Укрпошта" на 100% виконала своє завдання, доставивши LED-лампи навіть до найвіддаленіших точок на карті нашої країни", - сказав глава компанії Ігор Смілянський.

"За час дії програми в Україні стало на 40 млн менше ламп розжарювання, що, за нашими підрахунками, надасть змогу заощадити до 1 ГВт електроенергії", - уточнила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

"Програма показала, як швидко й ефективно під час війни реагує ЄС на невідкладні потреби України, а енергія - це життєво важлива, стратегічна потреба. ЄС робить усі можливі кроки для підтримки української енергетики в надскладних умовах напередодні зими", - зазначила посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, слова якої наведено в повідомленні.

За даними віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, зокрема через застосунок "Дія" було подано 4 млн заявок на обмін ламп.

Як повідомлялося, з 30 січня 2023 року українці могли обміняти п'ять старих ламп розжарювання на таку саму кількість енергоощадних LED-ламп для зменшення навантаження на енергосистему України.

Проєкт реалізовано міністерством економіки, міністерством цифрової трансформації та "Укрпоштою" в усіх регіонах України, окрім зони бойових дій і тимчасово окупованих територій за фінансування ЄС.

Теги:   лампа Переглядів:   163

Читайте також:

19.09

Естонія планує інвестувати в оборону 6,4 млрд євро

19.09

Кількість збанкрутілих компаній у ЄС у другому кварталі 2024 року збільшилася на 3,1%

19.09

ФРН планує виділити ще 400 млн євро на закупівлю зброї для України