Імпорт е/е в серпні знизився на 44%

Енергетика 03.09.2024    09:00

Імпорт електроенергії, що вже 10-й місяць поспіль перевершує експорт, у серпні 2024 року впав майже вдвічі (на 44%) щодо попереднього місяця - до 472 млн кВт-год, повідомило ТОВ «Д.Трейдінг».

Згідно з його щомісячною аналітичною довідкою, переданою «Енергореформі», основною причиною падіння обсягів імпорту стало зменшення попиту на імпортну електроенергію з боку бізнесу, а також зростання споживання в сусідніх країнах і як наслідок - високі спотові ціни на західному кордоні.

Як описує ситуацію «Д.Трейдінг», на початку серпня споживання е/е в Україні знизилося, а ціни на кордоні були досить привабливими для імпорту, тож у значних обсягах тривав як прямий (на кінцевих споживачів), так і комерційний імпорт. Проте вже з другого тижня серпня імпорт е/е знизився через зниження попиту з боку бізнесу, споживання якого не обмежувалося. У такому режимі (приблизно 13-15 млн кВт*год на добу) імпорт відбувався до 19 серпня, коли попит на нього зріс через спеку, особливо в години вечірнього піку. 

Саме в цей час НЕК «Укренерго» знову змушена була вдатися до обмеження споживачів, доки енергоблок АЕС достроково не вийшов з ремонту. Після цієї події дефіциту в ОЕС уже не спостерігалося і, відповідно, суттєво впала необхідність імпортної е/е. Водночас сильна спека прийшла в сусідні країни Європи, де ціни зросли до 150-190 євро/МВт*год у робочі дні. Такі ціни значно вищі за поточні прайс-кепи на ринку електроенергії України і не дають змоги імпортувати на ринкових умовах. Але після чергового терористичного обстрілу енергетичної інфраструктури 26 серпня, що призвів до суттєвих обмежень у всіх регіонах України, обсяги імпорту зросли.

«Попит на імпортну електроенергію серед бізнесу залишається визначальним фактором у динаміці обсягів імпорту в умовах, коли комерційний імпорт обмежується ціновими прайс-кепами в Україні», - зазначили в “Д.Трейдінг”.

За даними компанії, найбільший добовий обсяг імпорту зафіксовано 6 серпня, коли він сягнув 24 млн кВт*год або понад 10% від загального споживання електроенергії в Україні.

У серпні імпорт не досягав максимальної технічно дозволеної потужності 1700 МВт. Максимальний імпорт за годину був 1581 МВт 23 серпня о 17 годині.

Загалом утилізація виставленого перетину в серпні впала до 64% (у червні було 78%, у липні - 80%). Перетин з Угорщиною було використано на 61%, з Польщею - на 95%, з Румунією - на 55%, зі Словаччиною - на 96%, з Молдовою - на 23%.

Найбільше в Україну було імпортовано з Угорщини (203,5 млн кВт*год). На другому місці Словаччина (125,6 млн кВт*год), на третьому - Румунія (76,2 млн кВт*год), далі - Польща (48,3 млн кВт*год) і Молдова (18,8 млн кВт*год).

Експорт електроенергії протягом літа не здійснювався.

Повний текст аналітичної довідки розміщено на сайті «Енергореформи».

Теги:   імпорт електроенергія е/е Переглядів:   179

Читайте також:

14.09

«ДТЕК» вкладе 140 млн євро в енергосховища в Україні

13.09

Хорватія надасть EUR5 млн для української енергетики - Шмигаль

12.09

"ДТЕК Енерго" ввело в роботу 14 нових вугільних лав