«Ліси України» уклало великий договір із Міноборони

Ринки 24.09.2024    14:47

ДП «Ліси України» уклало договір з Міністерством оборони України на поставку майже 65 тис. куб. м круглих лісоматеріалів, повідомив генеральний директор держпідприємства Юрій Болоховець.

«Торги пройшли за спрощеною тендерною процедурою. Ми, як завжди, запропонували військовим найкращі цінові умови. Ціна поставки включає вартість вивезення з проміжного складу, навантаження у вагони та доставку залізницею. Саме на залізницю припадає майже половина (!) вартості. Щоб зменшити витрати, доводиться обшивати вагони дошкою, збільшуючи їхню місткість», - написав він у Facebook.

За інформацією Болоховця, договір є прикладом найбільш раціонального механізму постачання деревини для військових. Завчасно резервується потрібний ЗСУ ресурс, планується логістика, оптимізуються витрати. Жодних цінових дисбалансів, коли в прифронтових лісгоспах ажіотажний попит, а в інших регіонах деревина не викуповується. Жодних посередників і перекупників. Жодних ризиків постачання деревини невідомого походження.

Згідно з повідомленням, інженерні війська будуватимуть з отриманої деревини фортифікаційні споруди першої лінії оборони - бліндажі, вогневі споруди, траншеї. Лісоматеріали відправлятимуть Столичний, Центральний, Слобожанський, Північний і Подільський лісові офіси протягом найближчих трьох місяців. Деревина відправлятиметься залізничним транспортом у Харківську, Донецьку та Херсонську області.

Загалом цього року ДП «Ліси України» уклало 10 договорів з військовими частинами на поставку 32 тис. куб. м деревини, з яких 26 тис. вже поставлено.

«Більша частина поставок, як і раніше, відбувається на безоплатній основі - військовим передано 150 тис. куб. м деревини на суму 275 млн грн, що на третину більше, ніж за весь минулий рік. Усі заявки від військових ДП «Ліси України» закриває на 100%», - резюмував гендиректор держпідприємства.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт «Ліс у смартфоні», який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів. Крім того, ДП «Ліси України» розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.

 

Теги:   Ліси України Міноборони Переглядів:   74

Читайте також:

24.09

Ресторан Fenix відзначив 4-річчя: незабутній вечір у серці столиці

24.09

Нідерланди виділять Україні 210 млн євро на відновлення критичної інфраструктури

24.09

Узбекистан і США підписали угоду про співпрацю у митній сфері