Google подала до Європейської комісії антимонопольну скаргу на Microsoft

Технології 26.09.2024    11:32

Американська Google, що входить до Alphabet Inc., подала до Європейської комісії (ЄК) антимонопольну скаргу на Microsoft Corp., пише газета Financial Times, яка ознайомилася з текстом документа.

Google обвинувачує Microsoft у використанні програмного забезпечення Windows для прив'язки клієнтів до своєї хмарної платформи Azure і позбавлення їх можливості легкого переходу на альтернативи.

За словами Google, користування хмарними сервісами сторонніх постачальників тягне за собою "серйозні санкції" з боку Microsoft.

Нечесні методи конкурента призвели до звуження вибору і зростання цін, стверджує Google. Якщо перенесення ПЗ для Windows в Azure практично нічого не коштує, то для переходу до конкурентів "потрібно заплатити 400%-ву надбавку за купівлю нових серверних ліцензій Windows", йдеться у скарзі.

Google також стурбована, що Microsoft погіршує користувацький досвід тих клієнтів, які переносять свої Windows-застосунки в сторонню "хмару", і звинувачує її в дискримінації у зв'язку з тим, що фінансові санкції стосуються тільки основних конкурентів Azure - Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform і Alibaba Cloud.

Антиконкурентні практики Microsoft "коштують мільярди економіці ЄС, негативно впливають на кібербезпеку та обмежують інновації", написав віцепрезидент Google із хмарних сервісів Аміт Завері в соцмережі X (раніше - Tвіттер), заявляючи про подання скарги.

Google хоче, щоб ЄК змусила Microsoft зняти обмеження на використання сторонніх хмарних сервісів. "Якщо я вже заплатив за ці ліцензії, у мене має бути можливість використовувати їх там, де я захочу", - сказав Завері журналістам у Брюсселі.

Подання скарги не гарантує офіційного розслідування, а саме таке розслідування займе роки, зазначає FT.

Щоб уникнути його, Microsoft у липні уклала велику угоду з групою інших хмарних провайдерів. За словами президента компанії Бреда Сміта, вона не тільки усуває наявні побоювання, а й сприяє посиленню конкуренції в секторі.

Microsoft заявила, що "полюбовно врегулювала аналогічні побоювання європейських хмарних провайдерів, хоча Google розраховувала, що вони продовжать судитися". "Після того як Google не вдалося переконати європейські компанії, ми вважаємо, що і Європейську комісію їй переконати не вдасться", - наводить британське видання заяву Microsoft.

Акції Microsoft дорожчають на 0,4% на торгах у середу, Alphabet - на 0,3%.

Теги:   Google Microsoft Alphabet ЄК Переглядів:   89

Читайте також:

26.09

Головна технічна директорка OpenAI оголосила про звільнення з компанії

26.09

Micron збільшив виручку майже вдвічі, акції злетіли на 15%

25.09

Microsoft інвестує $1,3 млрд у розвиток хмари та ШІ