"ГарПок" оголосив перший аукціон на розподіл 11 МВт для СЕС

Енергетика 28.09.2024    09:26

ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") оголосив перший в Україні аукціон із розподілу квоти підтримки зеленої генерації.

Згідно з повідомленням ДП, на аукціон виставлено 11 МВт потужності з виробництва е/е з сонця, стартова ціна - 9 євроцентів/кВт-год.

Заявки приймаються до 30 жовтня.

Сам аукціон буде проведено 31 жовтня о 12:55 у державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі.

Аукціон відбуватиметься зі зниженням ціни.

Згідно з вимогами аукціону, СЕС має бути розташована на Лівому березі Дніпра, за винятком територій бойових дій.

Для участі в аукціоні надається банківська гарантія на користь "ГарПоку" в розмірі 5 євро/кВт потужності об'єкта електроенергетики або його черги. Для підписання договору переможець аукціону має надати "ГарПоку" банківську гарантію в розмірі 15 євро/кВт потужності, за якою переможець отримав право на підтримку за результатами аукціону. Розмір винагороди оператора авторизованого електронного майданчика становить 0,8 євро/кВт.

"Уряд створив усі умови для проведення максимально прозорих аукціонів з розподілу державної підтримки виробників електроенергії з відновлюваних джерел. Це черговий крок щодо європейської інтеграції та впровадження в Україні передових практик підтримки "зеленої» енергетики", - прокоментував оголошення аукціону міністр енергетики Герман Галущенко, слова якого наведено в повідомленні міністерства на сайті в п'ятницю.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів постановою від 13 серпня визначив на 2024 рік додаткову квоту підтримки суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, у розмірі 110 МВт, з яких ВЕС - 88 МВт, а СЕС та інші види ВДЕ (біомаса, біогаз, малі ГЕС) - по 11 МВт.

СЕС повинні знаходитися на лівому березі Дніпра, і аукціон для них буде проведено в жовтні, для ВЕС та інших видів обмежень за територіальною ознакою немає, а аукціони плануються на листопад.

Договір із ДП "Гарантований покупець" про надання послуги за механізмом ринкової премії з переможцем аукціону діятиме 12 років.

Для СЕС і ВЕС максимальна ціна продажу е/е становить 9 євроцентів/кВт-год. Для інших видів альтернативних джерел енергії - 12 євроцентів/кВт-год.

Теги:   аукціон ГарПок СЕС Переглядів:   79

Читайте також:

27.09

Німеччина надасть 170 млн євро для енергетичної інфраструктури України

24.09

Данія виділить $19,4 млн для відновлення енергетичної інфраструктури України

24.09

Франція надасть Україні для підтримки енергетики 60 млн євро