"Укрлендфармінг" і Gramercy Funds уклали мирову угоду

Фармацевтика 07.10.2024    18:12

Усі позови американської Gramercy Funds Management LLС проти власника "Укрлендфармінгу" (ULF) Олега Бахматюка повністю відхилено, судові справи і у США, і на Кіпрі повністю припинено, а сторони уклали конфіденційну мирову угоду, йдеться в повідомленні "Укрлендфармінгу" на його сайті.

"Кредитори, які ініціювали судовий процес, відмовляються від претензій без права на повторне подання після досягнення угоди щодо врегулювання їхніх претензій", - зазначається в релізі.

Уточнюється, що серед відповідачів за позовами Gramercy Funds Management були також американський інвестор Ніколас Піацца (Nicholas Piazza), Олександр Яременко, ТОВ "СП Кепітал Менеджмент", ТОВ "ТНА Корпоратив Солюшнз" і ТОВ "Малтофекс".

Зазначається, що Бахматюк вважає цю угоду "позитивним розвитком" не тільки через те, що справа не може бути відновлена, а й тому, що це допоможе бізнесу, який втратив приблизно половину своєї вартості через вторгнення Росії в Україну.

За його словами, угода може стати "віхою", яка допоможе врятувати компанії, задавши тон майбутнім переговорам із кредиторами.

"Я вважаю це насправді перемогою. Це дуже вигідно для всіх сторін", - наводяться в релізі слова Бахматюка.

Як повідомлялося, американська Gramercy Funds Management LLC 7 грудня 2022 року подала позов до федерального суду США проти власника ULF Бахматюка та Піацци, звинувачуючи їх у незаконному переказі активів відповідно до закону про організації, що впливають на рекет і корупцію (RICO), проте в українському агрохолдингу категорично відкинули ці звинувачення. Інвестдиректор Gramercy Роберт Кенігсбергер (Robert Koenigsberger) тоді заявляв про спроби протягом тривалого часу від імені інвесторів Gramercy "посадити Бахматюка за стіл перемовин" для всеохопної реструктуризації структури капіталу компанії згідно з міжнародними стандартами, тоді як у ULF зазначили, що здивовані та розчаровані такою позицією Gramercy, з якою вели конструктивний діалог 2,5 року.

Gramercy - інвестиційний керуючий, що спеціалізується на ринках, які розвиваються. Базується у Гринвічі (Коннектикут, США), має офіси в Лондоні та Буенос-Айресі, а активи під управлінням становлять приблизно $5 млрд. Gramercy зазначав, що є одним із найбільших інвесторів ULF.

У релізі йдеться про те, що "Укрлендфармінг" залишається одним із найбільших агрохолдингів в Україні попри $1,2 млрд збитків від військової агресії Росії проти України. Зокрема, йдеться про найбільшу в Європі птахофабрику "Чорнобаївська" (Херсонська обл.), де через вторгнення РФ загинули 4,5 млн голів птиці, було знищено майно та комунікації, а обладнання окупанти вивезли на територію РФ. Також ворог знищив низку птахофабрик в інших регіонах: зруйновані, пограбовані або суттєво постраждали через обстріли птахофабрики на Миколаївщині, на Донеччині (птахофабрики "Донецька", також у Волновасі та Бахмуті), птахофабрики в Київській області. Втрачено для агропромислового виробництва 160 тис. га орної землі, знищено й пограбовано регіональні бази та елеватори в Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, Запорізькій і Харківській областях, а також у Київській області та поблизу Києва.

Значна частина фінансових зобов'язань ULF перебуває в стані дефолту, починаючи з 2017 року. В листопаді 2017 року група міжнародних кредиторів "Укрлендфармінг" і "Авангард" у листі до уряду України оцінювала загальну суму тіла боргових зобов'язань групи ULF приблизно в $1,65 млрд: близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (включно з державними Укрексімбанком, Ощадбанком). Своєю чергою, борг перед міжнародними кредиторами, за їхніми даними, складався на той момент із близько $775 млн у вигляді єврооблігацій і $475 млн - у вигляді кредитної заборгованості перед європейськими та американськими банками (та їхніми відповідними страховиками кредитного ризику).

Піацца в держреєстрі зазначений бенефіціаром колись великого сільськогосподарського ПрАТ "Компанія "Райз", яке ввійшло до ULF 2010 року, проте останнім часом перебуває в процедурі банкрутства. Контроль над "Райзом" Піацца здійснює через TNA Corporate solutions LLC. Крім того, через компанію TNA Corporate Solutions, LLC (США) він є кінцевим бенефіціаром виробника цукру "Дакор Вест".

Піацца 2011 року заснував інвесткомпанію SP Advisors, яка надає інвестиційно-банківські послуги в Україні та інших країнах Східної Європи. До цього був генеральним директором групи компаній Galt & Taggart Securities (пізніше - BG Capital), що працює на ринках України, Грузії та кількох інших ринках СНД (за винятком Росії), а ще раніше, до 2008 року, - директором із корпоративних зв'язків ІК "Конкорд Капітал" (Київ).

Теги:   Укрлендфармінг Gramercy Funds Переглядів:   55

Читайте також:

04.10

"МЗУ" закупило медвироби на 750 млн грн для ортопедичних і нейрохірургічних операцій

03.10

Асоціація «Свинарі України» виступила проти реєстрації неперевіреної вакцини від АЧС

01.10

АМКУ дозволив власнику "Аптека доброго дня" придбати аптечну мережу "Зірка фармацевтики"