Вартість житла в Україні у 2025 році може зрости на 25% – думка

10.10.2024    13:02

Житло, що будується в Україні, може подорожчати на 20-25% у 2025 році внаслідок прогнозованої інфляції та курсових коливань, вважає директорка з продажу будівельної компанії Gazda Маріанна Бігунець.

"З об'єктивних причин вартість новобудов наступного року може зрости щонайменше на 10-15% у гривні. Однак ці цифри не враховують подорожчання будівельних матеріалів і будівельно-монтажних робіт. Отже, цілком можливо, що у 2025 році реальна вартість квадратного метра порівняно з 2024 роком може зрости в середньому на 20-25%", - зазначила вона.

Бігунець наголосила, що на тлі прогнозів інфляції 2025 року в 10% і курсу долара 45 грн дедалі більше громадян інвестує в первинний ринок житла з метою збереження та примноження коштів. "Станом на початок жовтня кількість суто інвестиційних придбань житла на первинному ринку становить до 40%. А до кінця року цей відсоток цілком ймовірно зросте до 45-50%", - вважає вона.

Згідно зі спостереженнями експерта, зараз понад 2/3 покупців цікавляться об'єктами на стадії готовності від 60%, на етапі котловану інвестують не більше 10%. Серед тих, хто готовий купувати житло на ранніх етапах, понад 80-85% цікавляться об'єктами надійних компаній із досвідом роботи від 10 років, які мають портфель реалізованих проєктів. Також для таких інвесторів важлива участь девелопера в держпрограмах "єОселя" та "єВідновлення", оскільки демонструє виконання низки умов.

"Ми не виключаємо, що для потенційного інвестора підвищиться значення й інших параметрів і характеристик, наприклад, як девелопер планує розв'язати проблему з можливими вимкненнями світла або наявність в об'єктах укриттів", - зазначила Бігунець.

Загалом вона вважає, що бажання громадян врятувати заощадження від знецінення збільшить у 2025 році кількість угод саме на початкових стадіях будівництва.

Будівельна компанія Gazda була створена в 2007 році. Наразі її портфель налічує 13 проєктів житлового будівництва, загальна площа зданої в експлуатацію нерухомості становить понад 150 тис. кв. м. За 2023 рік Gazda здала в експлуатацію 22 тис. кв. м. Наразі ведеться будівництво трьох проєктів в Ужгороді: ЖК ParkLand, ЖК Grand Hills і нова черга котеджного містечка Sherwood. Компанія є учасником державної пільгової іпотечної програми "єОселя" (акредитовані ЖК ParkLand і КМ Sherwood).

Теги:   інфляція житло Gazda Бігунець Переглядів:   60

Читайте також:

27.05

Основні економічні індикатори першого квартал 2024 року України та світу від Experts Club

26.05

Серйозною загрозою для компаній із виробництва продуктів харчування є перебої в роботі бізнесу

21.05

Україні потрібно більше гуманітарної допомоги, але її обсяги скорочуються - ООН