Як український бізнес турбується про ментальне здоров'я співробітників: результати опитування

Ринки 12.10.2024    16:09

Майже кожен український роботодавець визнає важливість ментального здоров'я працівників, але далеко не всі діють системно, аби підтримати свої команди. Нове опитування, проведене Українською Психотерапевтичною Лігою спільно з HURMA System та Європейською Бізнес Асоціацією, охопило понад 120 компаній різних масштабів і галузей, щоб виявити, як саме вони підтримують психологічний добробут своїх працівників.

Опитування проводили за допомогою анкет і глибинних інтерв'ю з HR-фахівцями та керівниками організацій — від НГО й консалтингових компаній до фармацевтичних виробництв і підприємств торгівлі. Завдяки цьому підходу отримали можливість побачити ситуацію з двох полярних сторін — з боку ініціаторів змін та осіб, що приймають ключові рішення.

Отримані результати змушують замислитися: 

  • 98% роботодавців усвідомлюють важливість ментального здоров'я, але лише 68% з них впроваджують відповідні заходи. 
  • Головними бар’єрами на шляху системної турботи про психоемоційний стан команд в кожній п’ятій компанії називають дефіцит бюджету та брак підтримки з боку власників.
  • Найпопулярнішими інструментами є освітні заходи, професійна психологічна допомога, створення підтримувальної атмосфери, а також заходи для підтримки work-life balance.
  • У 51% компаній працівники можуть отримати психологічну допомогу, як від внутрішніх психологів, так і від зовнішніх фахівців.
  • Близько 70% організацій після початку війни адаптували свої програми підтримки, фокусуючись на питаннях стресостійкості, боротьби з вигоранням та розвитку навичок саморегуляції.

“Опитування показало, що більшість українських компаній розуміє важливість турботи про добробут співробітників та готова інвестувати у цей процес. Але поки впроваджують інструменти та заходи точково, ситуативно, тому й не можуть повною мірою оцінити їхню ефективність. Щоб отримати зростання продуктивності та вмотивовану команду, потрібні комплексні дії: моніторинг емоційного стану працівників, профілактично-едукаційні заходи, формалізація процедур та їхнє впровадження в усі бізнес-процеси. І лише потім — психологічні консультації”, — пояснює Христина Кудрявцева, ініціаторка опитування, віцепрезидентка Української Психотерапевтичної Ліги, засновниця сервісу турботи про ментальне здоров’я Mozhna.space.

Це опитування демонструє реальну картину того, як український бізнес реагує на нові виклики у сфері ментального здоров'я своїх команд. Компаніям ще належить пройти довгий шлях, щоб створити здорове робоче середовище та впровадити комплексні політики, але вони вже роблять перші кроки у правильному напрямку.

Більше подробиць та детальні висновки опитування ви знайдете у повній версії звіту.

Презентація опитування

Теги:   Переглядів:   65

Читайте також:

12.10

Дональд Трамп випереджає Камалу Харріс у ставленні до війни в Ізраїлі та Україні, показує опитування WSJ

12.10

Кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в ЄС у серпні зросла на 40 тис

12.10

Данська Bang & Olufsen отримала чистий збиток, скоротила виручку на 12%