Ціни на м'ясо зросли на 3,3% – асоціація "Свинарі України"
Обзоры рынка 07.10.2024Охолоджене м'ясо всіх видів на початку осені в національних торговельних мережах продовжило дорожчати в середньому на 1,9-3,3%, повідомила асоціація "Свинарі України" (АСУ).
"У вересні спостерігалося поступове підвищення цін на курятину та яловичину, тож середня ціна цих видів м'яса за підсумками місяця додала 2% і 3,3% до серпневого показника. Хоча роздрібні ціни на свинину протягом місяця змінювали напрямок руху, середня ціна кілограма за аналізований період також продемонструвала приріст на 1,9% порівняно із серпнем до 203,5 грн/кг", - зазначили аналітики.
Водночас, за їхніми словами, це на 2,1% доступніше, ніж у вересні минулого року.
Експерти зазначили, що у вересні, на відміну від попередніх періодів, стегнова частина подорожчала на 4,6%, або майже на 7,5 грн/кг порівняно із серпнем. Приріст цін на свинячу вирізку не перевищив середньої позначки, але через вищу ціну цього напівфабрикату був більш відчутним для гаманця українських споживачів (+4,8 грн/кг). Подорожчання решти свинини обмежилося 3-4 грн/кг.
Ще однією відмінністю вересня стала неузгодженість зміни цін на свинину в закупівлі та на полицях супермаркетів.
"Якщо в серпні напрямок руху котирувань на ринку свинини відповідав подорожчанню живця свиней забійних кондицій, то на початку осені ситуація змінилася. Так, у першій половині вересня котирування на свинину живою масою помітно просіли, тоді як у роздріб продовжили зростання за інерцією. Водночас реакція магазинних цінників на позитивну корекцію закупівельних цін була більш оперативною. Якщо середня ціна на свинину в супермаркетах була на 1,9% вищою, ніж у серпні, то свиногосподарства отримали за кілограм реалізованого живця на 4,4% менше, ніж попереднього місяця", - резюмували в галузевій асоціації.