Компании

все компании

"Vodafone" збільшив виручку на 9% і наростив чистий прибуток у 4,6 раза

4 травня 2024 року, 10:11
Оператор мобільного зв'язку "Водафон Україна" (Vodafone) у 2023 році збільшив виручку на 9% - до 21,6 млрд грн, скоротивши на 4% - до $591 млн.

Водночас чистий прибуток компанії в гривні зріс у 4,6 раза - до 5,07 млрд грн і в 4,1 раза - до $139 млн, випливає з річного звіту компанії, оприлюдненого на її сайті компанії у вівторок.

"Практично п'ятикратне зростання чистого прибутку порівняно з 2022 роком зумовлено стабілізацією гривні у 2023 році, зменшенням збитків від курсових різниць унаслідок валютної політики НБУ в умовах воєнного стану, зменшенням впливу знецінення активів, які перебувають на неконтрольованих територіях, отриманням знижок від партнерів і збільшенням ефективності бізнесу", - повідомили у пресслужбі "Vodafone Україна".

Компанія реінвестувала отриманий прибуток у розвиток телекомунікаційної інфраструктури, відновлення покриття та підтримання стабільності роботи мережі. Повідомляють, що 2023 року капітальні інвестиції "Vodafone Україна" збільшилися на 58% порівняно з показником 2022 року - до 5,65 млрд грн і на 40% - до $155 млн, перевищивши показник довоєнного 2021 року.

"Загалом за два роки повномасштабної війни Vodafone інвестував в Україну 9,3 млрд грн. За цей час оператор повернув в ефір 900 міст і сіл. Незважаючи на постійні пошкодження мережі та необхідність відновлювати обладнання, Vodafone продовжує будувати - 5,5 тис. базових станцій вдалося вивести в ефір під час активної фази війни в країні для розширення покриття та ємності мережі", - повідомили у пресслужбі, зазначивши, що розширення на 40% мережі мобільного оператора дало змогу його клієнтам в Україні споживати більше контенту, зберігаючи високу якість мобільного інтернету.

"У третьому і четвертому кварталах 2023 року Vodafone став лідером за швидкістю мобільного інтернету в Україні, що підтверджено аналізом призначених для користувача тестів Speedtest® від Ookla", - уточнили у пресслужбі.

Зазначається, що абонентська база Vodafone у 2023 році збільшилася на 3,2% - до 15,9 млн осіб. При цьому послугами оператора за українськими тарифами за кордоном користуються 2 млн клієнтів. Vodafone надає в більшості тарифів безкоштовне підключення до послуги "Доступний роумінг" на території 30 країн.

У компанії зазначили, що за останні два роки використання мобільного інтернету зросло в середньому в 1,5 раза - до 9ГБ на місяць на одного клієнта Vodafone. Це стало причиною зростання показника ARPU (середній дохід на одного користувача), який у 2023 році сягнув 107,2 грн, що на 18% більше, ніж у 2022 році.

У 2023 році Vodafone продовжив розвиток фіксованого бізнесу - компанія збільшила інвестиції в розбудову нових оптоволоконних ліній на базі компанії Vega, а також придбала в серпні минулого року 90,6% акцій ТОВ "Фрінет".

"Протягом минулого року компанія активно розширювала покриття в містах присутності та розпочала будівництво мережі GPON у Миколаєві та Івано-Франківську. За 2023 рік побудовано мережу в 3,125 тис. багатоквартирних будинках з можливістю доступу до сучасного високошвидкісного інтернету для 411,426 тис. домогосподарств. Загалом доступ до послуги Vodafone Gigabit Net доступний уже в більш ніж 6 тис. будинків в Україні", - повідомила пресслужба компанії, уточнивши, що Vodafone втричі збільшив кількість користувачів енергоефективного інтернету за технологією GPON.

Дохід оператора від роздрібних продажів збільшився на 16% до 773 млн грн у 2023 році (3,6% виручки всієї групи Vodafone Україна). Протягом року Vodafone відкрив п'ять нових магазинів, таким чином, на кінець 2023 року роздрібна мережа Vodafone складалася з 430 магазинів: 92 власних і 338 дилерських магазинів.

Vodafone реалізує низку соціальних та благодійних ініціатив. Серед них - гуманітарна та пряма фінансова допомога, закупівля автомобілів швидкої допомоги та медичного обладнання, допомога державі, зокрема, у сфері цифрової трансформації через платформу United24, запуск благодійного челенджу "Ліга тепла" з утеплення пологових будинків, допомога дітям, які втратили батьків через війну. Загальний обсяг соціальних інвестицій Vodafone у 2022-2023 роках склав 1,7 млрд грн.

Vodafone Україна - провідна українська телеком-компанія, що надає послуги швидкісного інтернету 3G і 4G, фіксованого зв'язку та інтернету. Послугами Vodafone в Україні користуються 15,9 млн клієнтів. З грудня 2019 року Vodafone Україна входить до складу NEQSOL Holding - диверсифікованої групи компаній, що працюють в енергетичній, телекомунікаційній, високотехнологічній та будівельній галузях.






Просмотров: 178
Другие новости