Банки Латвії збільшать витрати на дивіденди в 1,7 раза

Ринки Банки 22.05.2024    13:58 Латвійські банки у 2024 році планують виплатити з прибутку 2023 року дивіденди на суму майже 400 млн євро, що на 70% більше, ніж у попередньому році, повідомив Банк Латвії.

Як заявила віцепрезидентка Банку Латвії Санта Пургайле в інтерв'ю агентству BNS, настільки сильне зростання витрат на дивіденди економічно обґрунтоване.

"Ще кілька років тому ми бачили, що банки в Латвії мають достатні резерви капіталу. Важливо, щоб банки виконували вимоги за показниками капіталу, але водночас занадто великий капітал означає, що банки неефективно управляють грошима акціонерів, а для того, щоб отримати хорошу віддачу з капіталу, банки повинні генерувати дедалі більше прибутковості. Тому навіть корисно, якщо акціонери отримають дивіденди, і зараз для цього дуже вдалий час, оскільки цей рік теж очікується досить прибутковим, а отже, цього року капітал знову буде поповнюватися", - сказала вона.

При цьому протягом поточного року показники прибутку банків будуть помірно знижуватися, вважає віце-президент Банку Латвії.

Згідно з оприлюдненими Банком Латвії даними, у першому кварталі цього року латвійські монетарно-фінансові установи, переважно банки, отримали чистий прибуток на суму 161,9 млн євро, що на 14,5% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Пургайле зазначила, що перший квартал справді розпочався з високих показників прибутку всього банківського сектору, і цьому є просте пояснення - Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищував ставки поступово, а це значить, що поступово зростали й ставки за кредитами.

"Це означає, що в першому кварталі минулого року всі кредитні ставки відразу ще не змінилися. Що стосується депозитів, то ставки також зростали поступово, і люди поступово переводили кошти з поточних рахунків на депозити. Саме тому максимального прибутку досягнуто в першому кварталі цього року", - пояснила віцепрезидентка Банку Латвії.

Водночас, як зазначила Пургайле, і центробанк, і комерційні банки прогнозують помірне зниження прибутку протягом цього року за умови, що ЄЦБ почне знижувати ставки.

Щодо кредитування, то, за її словами, нинішні високі ставки не сприяють розвитку цього сектору, але й про повне зупинення кредитування не йдеться. Навіть за відносно високих ставок у Латвії спостерігається певна кредитна активність. Це є хорошим сигналом того, що підприємства інвестують і розширюються навіть в умовах підвищення вартості кредитів.

"У міру поступового зниження ставок активність має підвищитися. Саме тому ми як центральний банк говоримо, що зараз дуже гарний час для підготовки до наступного циклу розвитку економіки, і банкам, державним органам і бізнесу належить виконати велику роботу, щоб розробити проєкти і зрозуміти, куди рухатися", - сказала Пургайле.
Теги:   Банк Латвія дивіденди Переглядів:   125

Читайте також:

07.09

«Метінвест» у I півріччі наростив виручку на 22% до $4,319 млрд

07.09

Міжнародні резерви України в серпні зросли на $5 млрд і становлять $42 млрд

07.09

Smith&Wesson знизив виручку на 23%