Турецький ЦБ зберіг ставку 50% річних

Банки 19.09.2024    17:21

Центробанк Туреччини не став змінювати ключову процентну ставку за підсумками шостого засідання поспіль.

Ставка за семиденними операціями РЕПО у вівторок залишилася на позначці 50% річних. Це максимальний рівень з 2002 року.

Рішення збіглося з прогнозами аналітиків, зазначає Trading Economics.

У заяві турецького ЦБ йдеться, що оцінка базової інфляції не змінилася порівняно із серпневим засіданням. Ризик прискорення темпів зростання споживчих цін, як і раніше, є, хоча ослаблення внутрішнього попиту, зокрема через високі процентні ставки, чинить стримувальний тиск на інфляцію.

"Індикатори за третій квартал дають змогу припустити, що внутрішній попит у Туреччині продовжує слабшати, що сприяє сповільненню інфляції", - зазначають у ЦБ.

"Жорстка грошово-кредитна політика зберігатиметься доти, доки не спостерігатиметься істотне і стійке зниження базової інфляції, а інфляційні очікування не наблизяться до прогнозованого діапазону", - йдеться в повідомленні.

Статдані за серпень показали ослаблення інфляції в Туреччині до 52% у річному вираженні порівняно з 61,8% місяцем раніше. Це мінімальні темпи підвищення цін з липня 2023 року. У травні поточного року інфляція в країні перевищувала 75%.

Курс турецької нацвалюти під час торгів у четвер становить 34,0208 ліри/$1 проти 34,0763 ліри/$1 на закриття попередньої сесії. З початку цього року ліра подешевшала на 13,4%.

Теги:   Центробанк Туреччина Переглядів:   92

Читайте також:

19.09

"Русинія" отримала 39 млн грн від Райффайзен Банку на СЕС 2,4 МВт

19.09

Курси купівлі та продажу іноземної валюти за картковими операціями банків на 19 вересня

19.09

Курси валют у банках Києва, Одеси, Львова та Харкова